Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, poja

Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


O kretynie w znaczeniu sportowym

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Diety sportowe dostosowane do wykonywanej dyscypliny

Sportowcy znani są z tego, że wykonują intensywne ćwiczenia fizyczne, które są uzupełniane stosowaną przez nich dietą. Zwykle jest to dieta bogata w białko, a jednocześnie bardzo lekkostrawna i pozwalająca na utrzymanie stałej i odpowiedniej masy ciała. Jednocześnie stosowane przez sportowców diety są dostosowane do wykonywanej przez nich dyscypliny.

Dzieje się tak dlatego, że jedni sportowcy zobowiązani są do utrzymywania niskiej masy ciała, a inni muzą posiadać odpowiednią masę mięśniową, żeby mogli wygrywać zawody, w których uczestniczą. Jednocześnie diety sportowe dzielą się na diety całoroczne i diety wprowadzane przed konkretnymi zawodami. Dzięki temu sportowiec może sobie pozwolić czasami na małe przyjemności, a jednocześnie kompleksowo przygotować się do najważniejszych zawodów.