Kulinarne tradycje

ną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż mo

Dodane: 11-03-2016 04:25
Kulinarne tradycje Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie dla każdego

Samodzielne jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.


Jak samodzielnie zbudować wędzarnię

Jeśli denerwuje Cię niezdrowa żywność dostępna w sklepach, zawierająca wiele substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu, czas wziąć sprawy w swoje ręce. Jeśli dysponujesz wolnym kawałkiem ogródka, w prosty sposób możesz samodzielnie zbudować wędzarnię. Wbrew pozorom jest to zajęcie proste i nie wymagające talentów rzemieślniczych, a samodzielnie skonstruowana wędzarnia może służyć przez długie lata. Szerokie możliwości wędzenia mięs, wędlin, kiełbas, ryb, a nawet serów z pewnością będą zachęcać do jej użytkowania. Wędzarnię można samodzielnie zbudować z drewna, cegieł bądź kamieni dekoracyjnych, a nawet ze zwykłej metalowej beczki. Wystarczy zachować odpowiednią konstrukcję z miejscem na palenisko, kominem oraz miejscem do wieszania naszych wyrobów.


Wędzonki na polskich stołach

Każdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków. Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce. Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych. Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników. Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery.